Arkitektene bak byens nye badstueflåte - Skarven


Arkitektparet og isbaderne Anna Zeuthen og Audun Stjern.
Arkitektparet og isbaderne Anna Zeuthen og Audun Stjern.

Vinteren kommer – og den nye badstuflåten er klar for å varme badelystne byboere. Arkitektene bak byens nye badstueflåte er den dansk-norske duoen ZEUTHEN + STJERN, som består av arkitektpar og isbadere Anna Zeuthen og Audun Stjern.

Å finne bærekraftige, lekne, fine og praktiske løsninger har vært hovedmålet i utviklingen av flåten – for å skape en flott ramme for helårsbading innerst i Oslos havnebasseng. Formen på flåten oppsto innenfra og ut. Det første definerende trekket var ønsket om å skape et rom der man enkelt kunne snakke sammen, og samtidig føle seg tett knyttet sammen med vannet og byen og være i ett med naturen. Saunarommet har en intim størrelse, for raskt og god oppvarming av både kropp og sjel. Det gjennomgående flotte treverket gir en lun følelse som innbyr til ro. De sjenerøse vindusflatene visker ut skillet mellom ute og inne. Utenfor er det god plass til å bevege seg fritt rundt, og la bena plaske i vann. For de sprekeste er stupebrettet på taket av badstuen et naturlig sted å utfordre tyngdekraften. Flåtens utseende er en morsom krysning av de ulike funksjonene, og den låner samtidig en del karakteristiske trekk fra maritime miljøer, og nikker til skipene som skal på lengre seilaser med sine pullerter, et buet vindu, runde hjørner og andre detaljer.

Skarven. På sin faste plass nede på stranden ved siden av Operan

ZEUTHEN + STJERN brenner for de gode detaljene og solide, bærekraftige materialer. De har hatt et tett samarbeid med de dyktige båtbyggerne i Hvide Sande på Vest-Jylland like ved der Anna opprinnelig kommer fra. Treet som badstuflåten er kledd i er thermobehandlet linoljeimpregnert furu fra nordiske skoger, levert av Norsk-Danske Sagawood, og det er et vakkert, kortreist og bæredyktig materiale. Både på idéplanet, i utføringen og i bruken av tre, er dette et solid dansk-norsk samarbeid. Gulvdekke, taket og den skråstilte veggen er gjennomgående kledd med kvistfri furu som har særegne profiler og er spesialprodusert til akkurat denne flåten. Leverandøren ville gjerne tilby noe eget, siden dette var et såpass spennende prosjekt å være med på. Benkene i saunarommet er bygget i kvistfri or, som er et treslag som er ekstra vennlig mot bar hud i en varm sauna. Øverst på taket er det installert et lite felt med solceller som produserer strøm til lun og behagelig belysning av badstuflåten. Dette skal være et godt sted å være, både ute og inne, og et sted man er tett i kontakt med elementene – gjerne når elementene viser seg fra sin tøffeste og friskeste side. Sjøhester, havfruer og havmenn er hjertelig velkomne.

Her er noen bilder fra byggingen og transporten. Følg gjerne med på Instagram for å se alle flotte saker de tegner. instagram.com/zeuthenstjern

På vegne av styret på i SBHA og alle Oslos saunabadere . Tusen takk for at dere har laget en så flott sauna til oss!


976 views0 comments

Recent Posts

See All